Мъжкият ни национален отбор по волейбол отново стана рекордьор. Тимът воден от Силвано Пранди спечели наградата на Пресклуб България за отбор на месец юни, като постави рекорд – за 16-и път е носител на статуетката от месец август 2001 година до сега. В анкетата от 29 редакции, 25 гласа са получили волейболистите ни и представянето им в Световната лига (6 победи), а 4 гласа са заслужили волейболистките ни за успехите в Европейската лига (класиране за финалите) и взетата виза от евроквалификациите.

Статуетката получи капитанът на България Владимир Николов. След края на церемонията той я предаде на Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”.

Владо Николов не скри разочарованието си, че в момента тимът ни не се подготвя за финалите на Световната лига в Аржентина, а е в почивка. „Всеки от нас е научил нещо от загубените двубои с Бразилия. Това е животът. Продължаваме напред. Лично аз научих, че срещу отбор като Бразилия не трябва да изпускаш и най-малките възможности, които имаш. Липсваше ни малко късмет, опит и увереност” каза диагоналът.

Шампионът на Италия с Кунео обаче допълни: “Има обаче разлика между нас и бразилците. В Бразилия има повече волейболисти отколкото в България комунисти! У нас има 120 професионални играчи, а при тях – 1,2 милиона Но с това, което имаме ние, все пак постигнахме не малки резултати. При нас няма заместници на най-добрите по постове, на Казийски, на Жеков. Аз съм наясно, че моето време в националния отбор изтича, но докато съм тук ще помагам с каквото мога. На Цветан Соколов му липсва само още малко опит. Той е по-отскоклив от мен, по-млад, просто му трябва да играе два сезона в силен клубен отбор. Нямаме състезатели и добри треньори, които да са конкурентни на световните сили.

Наставниците в България не са мотивирани, аз лично не бих се наел да работя в родината. Имаме само един треньор на високо ниво и това е Радостин Стойчев, втори няма. А имаме ли школи с треньори?! Това, че Силвано Пранди прие да продължи договора си за селекционер на България е добра новина – имаме един от най-добрите специалисти в света! Аз обаче съм оптимист за националния ни отбор. На предстоящото световно първенство можем да стигнем до 1/2-финал!”./БЛИЦ