Българският национален отбор по волейбол спечели и втория си мач срещу Япония в Група "В" на Световната лига. Играчите на Радостин Стойчев взеха двубоя с 3:0 гейма - 25:14, 25:17, 25:19.

Началото на днешната среща във Варна не бе по-различно от вчерашното и гостите започнаха изключително мобилизирано. Дори поведоха при 6:5 и 7:6, но "трикольорите" не им позволиха да се откъснат напред в резултата, благодарение на отлична игра на блокадата ни. Първото техническо прекъсване дойде след ас от сервис флот на Христо Цветанов. Нашите продължиха да играят на високи обороти и след нова успешна блокада и атака в аут на японците се стигна до 10:7, при което Тацуя Уета взе прекъсване.

Паузата обаче не извади гостите от дупката, в която бяха изпаднали и преднината на "трикольорите" се увеличи до 5 точки при 13:8, а след това и на 7 при 16:9. Уета пусна в игра по-опитния си разпределител Дайсуке Усами. Много добри минути имаше Тодор Алексиев и след като в самото начало на срещата бе спрян от блока на Япония, след това направи поредица от успешни атаки. Блок на Андрей Жеков доведе преднината на България до цели 10 точки при 21:11, с което до голяма степен предреши изхода на гейма. Големият аванс даде възможност на Радо Стойчев да пусне в игра центъра на Пирин Балканстрой (Разлог) - Костадин Гаджанов, който направи дебют с националната фланелка. За сервис на полето за България се появи и Николай Пенчев. Без да променят ритъма си нашите затвориха вихрения гейм с блок на Матей Казийски при 25:14.

Стръвта в играта на "трикольорите" бе още по-силна в първите минути на втория гейм и те дръпнаха с 4 точки преднина при първото техническо прекъсване. Гостите бяха видимо респектирани от блокадата на българите и започнаха все по-често да атакуват в аут. До този момент в срещата нашите вече имаха в актива си 10 точки от блокада. Преднината в полза на България набъбна до 12:6 и това позволи на Стойчев да даде почивка на Казийски с включването на Ники Пенчев. Четворката на Пирин посрещна перфекто още с първото си докосване до топката. Японците правеха опити да излязат от сложната ситуация, в която бяха изпаднали и съумяха да съкратят две точки от преднината на българите на второто техническо прекъсване - 16:12. Въпреки че възпитаниците на Уета показаха няколко невероятни спасявания в защита, в играта на нашите не се появиха колебания и преднината ни стана стана 5 точки при 21:16. Бомба на Владо Николов направи 23:16 и геймът вече бе решен. При 24:16 в игра за България се появи разпределителят Георги Братоев.

"Трикольорите" продължиха да диктуват темпото и в третия гейм. Нашите поведоха с 8:4. Владо Николов не успя да завърши резултатно две атаки от втора линия, но при третия опит бе успешен и се стигна до 9:6 в полза на България. На сервис застана Христо Цветанов, който отново затрудни посрещането на японците и с поредна блокада резултатът стана 11:6. Стигна се до 16:10 и 18:10 в наша полза, а Тошко Алексиев редуваше успешни атака след атака. В игра за България на мястото на Матей Казийски се появи Николай Пенчев. Момчетата на Стойчев направиха резултата 24:16, след което гостите стигнаха до три поредни точки преди сгрешен сервис да подпечати първата ни чиста победа в това издание на Световната лига.

Следващите два мача на волейболните ни национали са през следващия уикенд - гостуване на Русия.

БЪЛГАРИЯ - ЯПОНИЯ 3:0 (25:14, 25:17, 25:19) 

БЪЛГАРИЯ:
Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Валентин Братоев, Теодор Тодоров, Христо Цветанов - Владислав Иванов-либеро
Селекционер: Радостин Стойчев

ЯПОНИЯ:
Дайсуке Усами, Такааки Томимацу, Кота Ямамура, Кунихиро Шимицу, Юсуке Ишиджима, Ю Кошикава - Осаму Танабе-либеро
Селекционер: Тацуя Уета