Волейболните ни националки постигнаха драматична победа над Азербайджан с 3:2 гейма (18:25, 25:19, 19:25, 25:22, 15:7) и спечелиха първото място в групата си от предолимпийския квалификационен турнир, провеждащ се в Баку.

За новия национален селекционер Марчело Абонданца това бе втори успех начело на България, след като в първия си официален мач избраничките на италианския спец разбиха с 3:0 гейма Дания.

След победата в днешната оспорвана среща волейболните ни националки завършиха на първото място в Група "А". България ще има за съперник на 1/2-финалите отборът, заел второто място в другата група. Той ще бъде определен утре, когато един срещу друг се изправят Украйна и Чехия. Както е известно, само победителят в предквалификацията в Баку стига до същинската квалификация преди Олимпиадата в Лондон.

Дори и при загуба днес волейболистките ни щяха да играят на 1/2-финалите, след като победиха Дания в първия мач. Въпреки това Марчело Абонданца заложи на най-добрите си състезателки, без да пести силите им или да ги крие от азерите, с когото е възможно да се срещнем на решителния финал в събота.

В първия гейм по-настоятелни бяха домакините. Те дръпнаха с 8:4 на първото техническо прекъсване, запазиха аванса си до второто, а след това го увеличиха до 25:18. Втората част се разви огледално на първата, но в наша полза. Избраничките на Абонданца водеха с 4 точки на двете прекъсвания и спечелиха гейма с 25:19, което и на теория класира България в следващата фаза. В третия гейм беше ред на азерките да доминират. Те можеха да го спечелят и с по-убедителен резултат от 25:19, ако не беше финалният щурм на нашите, с който намалиха изоставането си до 6 точки.

Най-интересен бе четвъртият гейм. Българките постигнаха феноменален обрат в резултата, след като изоставаха с цели 7 точки при 2:9 и 3:10. След 8:13 волейболистките ни направиха серия от 5 поредни точки, с която възстановиха равенството, а на второто техническо прекъсване вече водеха с 1 точка. Битката продължи до последно, но нашите надделяха с 25:23 и докараха мача до тайбрек. В него волейболистките на Азербайджан отбелязаха първата точка и това бе първият и последен случай, в който водеха в резултата в тази част. Нашите наложиха надмощие и спечелиха с категоричното 15:7, поздравявайки се с крайния успех.

Топреализатор на мача стана Полина Рахимова, отчела се с 25 точки за Азербайджан. От българките най-резултатна беше Елица Василева с 16 точки.

С по 4 аса впечатлиха Добриана Рабаджиева и Цветелина Заркова, а капитанката Страшимира Филипова спря атаките на домакините със 7 точкови блокади. Именно блокадата беше най-силното оръжие на България в днешния мач.

Азербайджан - България 2:3 (25:18, 19:25, 25:19, 22:25, 7:15)

България:
Диана Ненова (3 точки), Ева Янева (8), Елица Василева (16), Добриана Рабаджиева (12), Цветелина Заркова (11), Страшимира Филипова (13) - Мария Филипова-либеро (Габриела Коева 0)
Селекционер: Марчело Абонданца