България е сред осемте отбора, поканени да вземат участие в новосформираната Европейска волейболна лига за жени. Разпределението на участниците ще бъде осъществено в две групи, в които ще се играе на принципа „всеки срещу всеки” от четири мача при разменно гостуване в продължение на шест уикенда. Турнирът, по подобие на Световната лига при мъжете, започва на 26 май и ще продължи до 28 юни.

Нашите са в група „А” заедно с представителките на Гърция, Испания и Сърбия. В група „Б” са Великобритания, Румъния, Турция и Франция. Финалният турнир ще се проведе на 11 и 12 юли в турския град Кайзери. За него по подразбиране се класира домакинът Турция плюс първия участник от група „Б” и водещите два от „А” група.

„Европейската лига ще използваме за обиграване на отбора за предстоящите Световни квалификации, но целта ни въпреки всичко е да попаднем в първата четворка. Трябва да побеждаваме за да ни уважават, опитваме се да правим това вече трета година, както е и при мъжете”, заяви наставникът на женския национален тим Драган Нешич на пресконференция.

Относно кариерата си в италианския Йези Драган Нешич заяви, че остава начело на клуба и през следващия сезон заедно със съпругата си Нели Маринова-Нешич, която е негов помощник в женския национален тим. „Имаме съгласието на ръководството, след като от българската Федерация по волейбол бе изпратено писмо до клуба. Подготовката ни започва на 18 август, което ще създаде известни трудности, но с Нели ще разпределим работата си така, че да не допуснем задълженията ни в Италия и България да не доведат до конфликт", каза Нешич.

Той разкри, че има интерес към Ева Янева и Страшимира Филипова, които все още имат договори с френския Кан. Интерес има и към Елица Василева, но тя се ориентира към Бергамо с предварително подписан договор. Друга състезателка е Добряна Арабаджиева, но законодателството спъва младата надежда на ЦСКА в този случай, подобно на ситуацията с Цветан Соколов и преминаването му в Тренто.

Нешич разкри още, че ще бъдат водени разговори с Антонина Зетова за евентуалното й участие в сборния тим. Въпреки това не стана съвсем ясно какви ще бъдат задълженията на Тони Зетова – като състезателка или член на треньорския щаб.

България стартира участието си в Европейската лига с мач в Габрово срещу Испания на 23 май и приключва също срещу Испания в Мадрид на 27 юни./БЛИЦ