Българска федерация по волейбол организира за втора поредна година национално тестиране, което е част от проекта на комисията за Детско-юношески волейбол към БФВ за проучване, оценяване и селектиране на млади състезатели.

През изминалата година бе даден старт на този проект, като бяха обхванати момчета, родени 2007/ 2008 година и момичета, родени 2008/ 2009 година. Тестирането бе проведено във всичките шест региона на страната.

„Второто издание е за момчета и момичета, родени 2008/2009 година“, заяви за сайта на БФВолейбол председателят на комисията Евгени Иванов. 

„Предвид извършената промяна на възрастовите групи и смяната на водещи набори при момичетата от европейската конфедерация - CEV, ще бъдат тествани наборите, които участваха и през миналата година“, добави той. 

Тестовете ще бъдат проведени отново в шестте региона на България, на подбрани локации в рамките на месец април 2023 година.

На база на проведените тестове ще бъдат селектирани 48 деца от всяко направление, както и до 10 треньора, които ще бъдат поканени за участие в турнир на талантите. Самата надпревара ще бъде проведена след завършване на първенствата за състезатели U16.

„Две са ни основните цели. Първата е да видим как се развиват децата, които сме тествали през изминалия сезон и да добием представа за тези, които все още не са взели участие. Втората е да селектираме отново най-добре представилите се за поредното участие на турнира на талантите“, допълни още Евгени Иванов.

По време на турнира на талантите БФВ ще организира семинар за треньори работещи с подрастващи. Целта е специалистите, работещи с деца, да се запознават с най-новите тенденции в съвременния волейбол.

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи инициативите за развитие на волейбола сред подрастващите и за повишаване квалификацията на треньорите по волейбол в България: фондация „За Пример“ и Amusnet Interactive.