250 000 лева ще осигурят като финансиране на клубовете спонсорите на мъжкото първенство на България по волейбол - Суперлигата. Това стана ясно днес на официалната пресконференция на Българска федерация волейбол, на която бяха представени спонсорите на Националната волейболна лига.

Освен това шампионатът в първата група при мъжете ще носи името на основния спонсор - "Изворна вода Бачково", стана ясно след представянето на финансовият директор на компанията "Нова Трейд" Мина Николова.

"Имаме удоволствието да бъдем поканени за генерален спонсор на НВЛ и поехме ангажимент за три години да бъдем партньори с волейболната федерация. Надявам се, че нашата работа ще бъде успешна", коментира Николова. До края на тази седмица 12-те клуба от Суперлигата ще получат първия транш от парите, по 8300 лева на отбор. Останалите 150 400 лева ще бъдат разпределени в зависимост от крайното класиране на тимовете след края на редовния сезон. Все още не е ясно колко пари ще носи всяка спечелена точка. Турнирът за купата на България ще има отделен спонсор и се работи по осигуряването на награден фонд. На представянето на спонсорите присъстваха председателят на НВЛ Румен Янчев, шефът на отдела за реклама и телевизионните излъчвания към лигата Валентин Михов, управляващият съдружник на търговска верига „Зора” Стефан Милушев, Валентин Гълъбов, член на надзорния съвет на TBI bank и президентът на БФВ Данчо Лазаров.

"Подготвяме много изненади за зрителите на волейбола. С един билет присъстващите ще могат да си тръгват с награди като телевизор например. Ще работим за качеството на продукта волейбол на клубно ниво. Той трябва да бъде на нивото на волейбола, който показваме на международна сцена в последните десет години", заяви Валентин Михов.

Бившият шеф на Професионалната футболна лига сигнализира относно състоянието на спортни зали в някои градове на България и посочи като пример съоръжението в Дупница, където ремонт не е правен от 30 години и спортната зала е в много лошо състояние.
"Искам да отправя един сериозен апел към държавата, защото някои зали са в плачевно състояние. Например в Дупница не е пипнато нищо от 30 години и там волейболистите проявяват истинско геройство, но това не е нормално. Трябва да има нормални условия за волейбол”, заяви Михов.

"До другата седмица ще бъде обявена програмата за Суперлигата и ще бъдат фиксирани началните часове. И тогава ако някой ги наруши, ще последват санкции. Разбира се, единични промени ще могат да се правят, но по съответния ред”, обясниха от НВЛ. Кардинална промяна и евентуално намаляване на броя участници в елита, където сега са 12 клуба, ще има сезон 2014-1015. Вече има и телевизионни права между 2 и 10 хиляди лева. Също така турнирът за Купата на България също ще има отделен спонсор и се работи по осигуряването на награден фонд.