След 18 часа пътуване с автобус националният волейболен отбор на България за юноши младша възраст се завърна късно снощи в София от Анкара, където изигра общо пет контролни срещи с домакините от Турция и с отбора на Русия като част от подготовката си за квалификациите за Евро 2013 през януари. Селекционерът Иван Халачев разказа пред bgvolleyball.com впечатленията си от лагера в турската столица:

"След едно изморително 18-часово пътуване стигнахме до Анкара, за да заварим едни прекрасни условия. Очевидно в Турция се работи на едно съвсем друго организационно ниво – основна зала, две тренировъчни зали, спортно училище, хотел, общежития – всичко това на едно място в една база, която е собственост на турската федерация. В тази база турските юношески национали се подготвят централизирано и целогодишно, а 12 от тях, чиито клубни отбори не играят в елитната мъжка лига, участват като отбор във втора дивизия. Руснаците пък са заедно от два месеца. Така, че в сравнение с тези отбори ние сме на съвсем друг етап от подготовката. Трябва ни още малко време, за да влезем в игрови ритъм, призна Халачев.

- В момента трупаме други качества като сила и издръжливост, които ще ни трябват по време на евроквалификациите. Като цяло съм доволен от този лагер в Турция, защото, освен добрите условия, при които се проведе той, ние получихме възможността да играем с едни от най-силните отбори в Европа и това беше много полезно за нас. Въпреки загубите, видя се, че чисто статистически разликата между нас и противниците не е толкова голяма. Не мисля, че тези загуби ще се отразят на самочувствието на нашите волейболисти. Те сами усетиха, че могат, повярваха си, че могат да играят силно и срещу силните. Още не сме готови, но има време. Когато трябва, ще покажем какво можем. Сега за мен беше по-важно да изчистя състава за квалификациите. Добихме ясна представа кои са в най-добро състояние за момента. Продължаваме подготовката си в София с 13 състезатели. Към отбора се присъединяват цесекарите Красимир Георгиев и Владимир Станков. Освободени са Трифон Игнатов и Иван Бонков, които обаче остават на разположение, в случай, че се появи нужда от тях."