Волейболният ни национален отбор за мъже загуби и четвъртия си мач от турнира на Лигата на нациите, които се проведе в канадската столица Отава. Воденият от Николай Желязков тим спечели втората си точка, след като навакса пасив от 0:2, но въпреки това отстъпи на Канада с 2:3 (18:25, 18:25, 26:24, 25:21, 11:15).

Нашите не намериха противодействие срещу „кленовите листа“ в първите два гейма. След равностойно начало, домакините се откъснаха с 10:5, а впоследствие увеличиха преднината си на осем точки 18:10. Българските волейболисти започнаха да се съвземат, като намалиха пасива си до четири точки 17:21. Канадците обаче парираха всички следващи атаки, запазиха стабилност и спечелиха първия гейм.

По-добре започна втората част, в която „лъвовете“ показаха много по-успешни изяви и бяха равностойни до 13:13. Блокадата на домакините обаче спря устрема им. След две поредни точки от този елемент „кленовите листа“ се откъснаха с 16:13. Те отново набраха инерция, поддържаха разликата и взеха гейма, с което поведоха с 2:0.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

България показа воля и успя да се пребори в третата част. Атаката ни заработи на ниво, започнахме да диктуваме темпото, а съперникът започна да греши. Това позволи на родните волейболисти да поведат с 21:17. Последва отпускане и Канада успя да стопи аванса. Все пак в нашите момчета успяха да спечелят гейма с 26:24 и да намалят изоставането си в мача на 1:2.

Успехът повлия положително на нашия тим и в четвъртата част съставът ни бе далеч по-боеспособен. „Лъвовете“ засилиха сервиса, бяха водещият тим на полето и спечелиха гейма с 25:21, а по този начин доведоха мача до тайбрек. В петата част Канада поведе с 3:0 и 8:5, но националите ни изравниха при 10:10. След равенстветото 11:11, домакините ни пробиха и реализираха три поредни точки (14:11). Това бе преломен момент и Канада спечели тайбрека, което донесе победата с 3:2.

Александър Николов се представи много силно за България и завъши мача със 17 точки (2 аса). Аспарух Аспарухов добави 15 т. (3 аса). Радослав Парапунов завърши с 12 т. (1 ас). За победата на Канада Стимън Маар се отличи с 25 точки (2 аса).

След четири загуби и две спечелени точки българският национален отбор 15-о място във временното класиране на Лигата на нациите. Канадците, които записаха първи успех, са 14-ти с три загуби и 2 точки.

България ще бъде домакин на втория уикенд от турнира при мъжете. Мачовете ще се проведат между 21 и 26 юни в столичната зала "Арена Армеец".

Състав на България в мача с Канада: Георги Сеганов, Радослав Парапунов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Николай Колев, Алекс Грозданов, либеро - Мартин Иванов (Аспарух Аспарухов, Добромир Димитров)