ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Волейболните ни национали допуснаха първа загуба в тазгодишното издание на Световната лига. "Трикольорите" паднаха с 0:3 гейма (19:25, 22:25, 21:25) в първото си гостуване на САЩ, състояла се в Рино, Невада.

Избраниците на Камило Плачи не успяха да противодействат на съперника в нито един от елементите на играта и закономерно преклониха глава пред американците.

Домакините се представиха далеч по-добре от нашите в блокада и защита, което изигра решаващата роля за крайния им успех. Американците успяха да отбележат 15 точки от блокада, срещу само 4 за България. Най-резултатен в мача бе Цветан Соколов с 18 точки.

След записаните по две победи над Франция и Аржентина, в петия мач тимът ни допусна поражение, което позволи на американците да се изравнят с "трикольорите" в класирането в Група "А" - с по 11 точки. Лидер е Бразилия с 13.

В първия двубой със САЩ селекционерът на България Камило Плачи започна с Тодор Скримов, Георги Братоев, Светослав Гоцев, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

"Трикольорите" бяха неузнаваеми в началото, което позволи на американците набързо да поведат с 4:0. Това принуди Плачи да поиска прекъсване. Проблемите на нашите идваха главно от силния сервис на домакините. Волейболистите ни се справяха трудно с посрещането, а това от своя страна ограничи възможностите за атака. При второто техническо прекъсване американците водеха с убедителното 16:9. Селекционерът на България потърси промяна, като на мястото на Скримов пусна Валентин Братоев. Свежест в играта ни обаче така и не се появи и нашите загубиха гейма - 25:19 за САЩ.

Стоян Самунев замени Светослав Гоцев в началото на втората част. България излезе напред в резултата след добри отигравания на Соколов, Валентин Братоев и Виктор Йосифов. На първото прекъсване тимът ни водеше с 8:4, но допусна изравняване. В средата на частта резултатът вървеше точка за точка, но американците се оказаха по-концентрирани и успяха да направят няколко брейк точки, с които и спечелиха гейма – 25:22.

Статистиката показа, че за две части  нашите не направиха нито един успешен блок срещу 8 за волейболистите на Джон Спироу.

Българите подобриха играта си на този елемент в третия гейм, което заедно със засиления начален удар до голяма степен изравни силите на игрището. В средата на частта "трикольорите" имаха леко предимство от две точки, но то бе пропиляно след 20-ата и домакините ликуваха и в този гейм - 25:21, печелейки мача.

Вторият двубой на нашите в САЩ е отново в 5:30 часа в неделя сутринта.

САЩ - БЪЛГАРИЯ 3:0 (25:19, 25:22, 25:21)

САЩ: Кайл Колдуъл 7, Карсън Кларк 11, Матю Андерсън 15, Пол Лотмън 9, Дейвид Смит 4, Максуел Холт 8 - Ерик Шоджи-либеро (Дейвид Лий 1)
Треньор: Джон Спероу

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев 3, Цветан Соколов 18, Тодор Алексиев 6, Тодор Скримов 1, Виктор Йосифов 8, Светослав Гоцев 3 - Теодор Салпаров-либеро (Валентин Братоев 6, Стоян Самунев, Николай Пенчев)
Треньор: Камило Плачи