Завърши турнирът за Световната купа в Япония и вече са ясни осемте отбора, които ще участват на европейската олимпийска квалификация по волейбол за мъже, която ще се проведе през май 2012 година в София.

Със сигурност в битка с България за единствената олимпийска квота ще се борят победителите от европейските предквалификационни турнири: Финландия, Испания и Германия, както шампиона и вицешампиона на Европа за 2011 година - Сърбия и Италия.

"Плавите" се представиха изключително лошо на турнира за Световната купа и завършиха на 8-ото място, а "Скуадра адзура" остана на косъм от това да се добере до едно от първите три места, даващи олимпийски квоти, след като остана на 4-ата позиция. Последните два отбора на квалификационния турнир в София ще бъдат Словакия и Словения, които са два от вторите отбори от завършилите предквалификации.

Добрата новина за Радо Стойчев и момчетата му е, че няма да се изправят срещу силните съперници – Русия и Полша, които завършиха на първите две места на Световната купа.

Участниците на европейската олимпийска квалификация в зала "Арена Армеец" през май: България, Испания, Германия, Сърбия, Италия, Финландия, Словакия и Словения.