Мъжкият национален отбор по волейбол се отправи към Хавана за първите си мачове от 20-ото юбилейно издание на Световната лига. В двубоите с Куба в петък и събота дебют начело на България ще направят италианският треньор Силвано Пранди и неговият помощник Камило Плачи.

Професорът беше толкова нетърпелив, че събра момчетата в 4:30 часа за полета в 7 часа. Щабът е разузнал сериозно противника, състезателите бяха заредени с допълнителна информация за из път. Всеки волейболист получи статистика и тактика върху USB носители. Кубинците изпълняват традиционно силен начален удар и играят добре в нападение, затова първи с тактическата флаш памет се сдобиха посрещачите, след това и останалите играчи.

"Винаги преди мачове ни дават информация за съперника. Сега специално получихме по една флашка с атаката и сервиса на всички кубински играчи, така че сме затрупани с информация и знаем всичко за тях. Ако загубим дори един мач в Куба, ще намалим шансовете си за финалите на турнира в Сърбия", коментира пред "7 дни спорт" либерото Теодор Салпаров.

Националите се обединиха около мнението, че две победи в Хавана са напълно резонни. "През последния месец се запознахме със съвсем нова методика на работа и се надявам срещу кубинците да покажем това, което сме научили", заяви разпределителят на отбора Андрей Жеков, който ще бъде капитан в отсъствието на контузения Пламен Константинов.

"Предполагам, че ще има известно напрежение, защото тези мачове ще бъдат дебют за треньорския щаб и за някои от по-младите момчета. Моите очаквания, както и тези на целия отбор, са за две победи", добави Жеков. /БЛИЦ