Германия ще бъде домакин на европейската олимпийска квалификация за Токио 2020 при мъжете, съобщиха от Европейската волейболна конфедерация (CEV). Турнирът ще бъде от 5-и до 10-и януари 2020 година в легендарната зала "Макс Шмелинг Хале" в Берлин. Съоръжението носи названието "Волейболния храм на Европа" след историческите Суперфинали на Шампионската лига през май. 

Берлин и "Макс Шмелинг Хале" бяха домакини и на олимпийска квалификация през 2016-а, когато Русия я спечели и си осигури виза за Рио 2016. Тогава Германия завърши на 4-о място, но този път под ръководството на италианската легенда Андреа Джани ще използва домакинското си предимство, за да стигне възможно най-далече.

Според регламента в квалификацията ще участват отборите, които не успяха да се класират за Олимпиадата от междуконтинелните квалификационни турнири, които се проведоха преди три седмици - България, Франция, Сърбия, Холандия, Белгия, Словения, Финландия и Германия като домакин. Точно кои тимове ще играят на олимпийската квалификация ще стане ясно след края на предстоящото Европейско първенство от 12-и до 29-и септември.

До момента от европейските отбори за Токио 2020 се класираха настоящия олимпийски вицешампион Италия, световния първенец Полша и Русия, които спечелиха квотите си от турнирите в Бари, Гданск и Санкт Петербург.