Българската федерация по волейбол и Националната спортна академия "Васил Левски" подписаха договор за сътрудничество, информираха от родната централа. Церемонията по сключването на споразумението се състоя днес в представителната зала на НСА. От страна на БФВолейбол присъстваха първият вицепрезидент Петър Кънев, който подписа договора, генералният секретар на федерацията Станислав Николов, членовете на УС на БФВ Верка Николова и Любомир Ганев. От страна на НСА подпис по контракта сложи ректорът на Академията доц. д-р Пенчо Гешев.

Първият вицепрезидент на БФВ Петър Кънев благодари за поканата от страна на НСА. "Важно беше да подпишем този договор, за да официализираме сътрудничеството ни с НСА. Дълги години федерацията по волейбол работи със Спортната академия, сега дойде времето да го направим и официално. За нас най-важното е, че НСА ще подготвя курсове за треньорска квалификация и лицензиране на треньорите. Очакваме до края на месеца да получим предложения от клубовете за формата на подготовката на тези курсове от страна на НСА."

Двете страни обединяват усилията си и се съгласяват да си сътрудничат за:
- Осъществяване на държавната политика за стимулиране на младите хора към активно спортуване и участие в занимания по волейбол като масов и достъпен спорт.
- Създаване на условия за развитие на спорта волейбол за високи постижения и в частност на националните отбори на Република България.
- Организиране провеждането на състезания и турнири, както и други дейности, свързани с волейбола.
- Обучението на практиката на студентите на НСА по вид спорт - волейбол.
- Повишаване квалификацията на треньорите по вид спорт - волейбол чрез семинари и курсове.
- Усъвършенстване на учебните програми на МОМН по вид спорт - волейбол.

БФВолейбол се задължава да осигури финансиране за осъществяване и реализиране на горните цели. НСА, от своя страна, трябва да подпомага горните цели с целия си научен и преподавателски потенциал. Двете страни предоставят за ползване материалните си бази по условията, определени от техните управителни тела. БФВ ще съдейства за осигуряване на условия за провеждане на учебно-тренировъчна и състезателна дейност, практиките на спортното усъвършенстване на студентите от специалност-вид спорт - волейбол. По искане на НСА федерацията ще осигурява специалисти в това число и чуждестранни за провеждане на научно-теоретични и практически семинари и курсове.

НСА ще осигурява условия за провеждане на учебна, тренировъчна и състезателна дейност на студентите от специалност "Волейбол". Освен това ще подпомага обучението на елитни състезатели по индивидуален план, както и да организира курсове и семинари с треньори по волейбол по искане на БФВ. Националната спортна академия ще съдейства при организиране и провеждане на състезания и турнири, както и други дейности, свързани с волейбола, по искане на БФВ.