Най-успешната волейболистка на Марица (Пловдив) - либерото Жана Тодорова, остава в родния си клуб и през новия сезон, съобщиха "жълто-сините".

Тя ще помогне на шампионките през сезон 2024/2025 в битките в Шампионска лига, НВЛ и Купа България.

Жана е единствената волейболистка на Марица, която печели седем поредни шампионски титли в НВЛ. Общо пловдивчанката е ставала 8 пъти шампион на България с маричанки. С клуба има още шест пъти триумф в турнира Купа България и веднъж спечели Суперкупата на България. Жана е и най-титулуваната волейболистка на Марица с цели 15 трофея.

Тя е част от първата шампионска титла на Марица през 2015 година и първото влизане в групите на Шампионската лига през сезон 2017-2018. С екипа на маричанки Жана участва пет пъти в групите на Шампионската лига. Става част и от състава постигнал първата историческа победа в груповата фаза на турнира, първата победа като гост и серията от три поредни успеха в групите на най-силния евротурнир в света.

Жана Тодорова е продукт на школата на Марица.

С националния отбор е участничка на едно световно първенство през 2018 година и четири европейски първенства - 2013, 2017, 2019 и 2021. Печелила е с "лъвиците" два пъти Златната Европейска лига – 2018, 2021 и Купа на претендентите през 2018 година. Заради контузия Жана беше извън националния отбор, но през тази година се завърна при националките и е част от състава на България, който участва във Волейболната лига на нациите.

В чужбина Жана игра за украинския Прометей (Днипро). С отбора воден от най-успешния старши треньор в историята на Марица – Иван Петков, Жана печели требъл – титла, Купа и Суперкупа и играе в групите на Шампионската лига. Заради контузия пловдивчанката не игра през сезон 2022-2023. Тя се завърна в Марица през сезон 2023-2024 и спечели нов златен дубъл с маричанки.