Ястребово око ще решава спорните ситуации в мъжкото първенство по волейбол. Модерната система за визуално проследяване на траекторията на топката се използва на няколко места в Европа, а закупуването й от БФВ е голяма крачка в правилната посока. Ястребовото око осигурява запис на статистически най-вероятния път на топката и решава спорни ситуации, каквито във волейбола не липсват.

БФВ е платила около 20 000 евро, за да осигури системата за мачовете от Националната волейболна лига. "Поръчахме системата и я чакаме всеки момент", коментира пред "7 дни спорт" Евгени Иванов. "Това е много скъпа инвестиция, ще я използваме за дерби мачовете във всеки кръг, допълни мениджърът на мъжкото направление".

Ястребовото око ще бъде тествано в края на юни на мачовете от турнира Гран при при жените в Пловдив. "След това ще я използваме и на финалите на Европейската лига във Варна в началото на юли", добави Иванов.

През изминалия сезон в НВЛ, който специалистите определиха като един от най-силните в историята, се стигна до много скандални ситуации вследствие на спорни съдийски отсъждания.