В столицата на Бразилия започна първият турнир по плажен волейбол от тазгодишната Световна верига на ФИВБ при мъжете и при жените. България е представена от една мъжка и една женска двойка, като и за двата тима това е дебютно участие в престижните серии. И двете двойки отпаднаха още след първия квалификационен кръг.

Ева Чолакова и Ева Стоилова, поставени под номер 32 в квалификационната схема, загубиха от номер 33 Безера и Рамос (Бразилия) с 0:2 (11:21, 8:21) и останаха на 57-ото място в крайното класиране с 6 точки за новата ранглиста във веригата, която тази година се явява и олимпийска квалификация.

Малко по-оспорвана бе загубата на Константин Митев и Невен Нешев. Поставените под номер 22 в квалификациите българи бяха победени от номер 11 Биза и Куфа (Чехия) с 1:2 (23:21, 16:21, 12:15). Те заеха 41-ата позиция в крайното класиране, която им донесе 18 точки за класирането в Световната верига и олимпийските квалификации.

Следващото състезание от престижната верига е Откритият турнир Шангхай в Китай от 3 до 9 май, като същите две двойки ще ни представят там./БЛИЦ