Италия победи България с 3:1 (25:20, 25:14, 23:25, 25:20) в мача за третото място на Европейското първенство по волейбол. Съорганизаторите на турнира се препънаха на полуфиналите и трябваше да спорят за бронзовите медали пред пълната и тази вечер "Арена Армеец".

Иван Зайцев приключи с 26 точки за Италия, докато за България номер 1 по резултатност бе Николай Учиков с 15.

На трибуните бе и президентът на България Росен Плевнелиев, който изгледа на живо и снощната полуфинална битка на нашите. Тимът ни загуби с 2:3 от Франция по пътя към финала, докато италианците станаха поредната жертва на изненадата Словения (1:3).

България прескочи групата с победи над Германия (3:0), Чехия (3:2) и Холандия (3:2), а на 1/4-финалите победихме Германия (3:0). Италианците победиха Естония и Хърватия (3:0), и загубиха от Франция (2:3) в групите, победиха Финландия (3:0) в плейофната фаза и Русия с 3:0 на 1/4-финал. Финалът е между Франция и Словения и започва в 20:45 часа.

ПЪРВИ ГЕЙМ
Първата точка в мача бе за България, след като звездата на италианците Иван Зайцев бе спрян с тройна блокада. Постепенно италианците поведоха с 6:2, което принуди Пламен Константинов да поиска прекъсване. Двата тима се оттеглиха на техническа пауза при 8:5, а при 8:8 треньорът на Италия поиска прекъсване. Нашите поведоха за първи път в мача за 10:9, а играта продължи точка за точка. Италия излезе напред за 13:12, а второто техническо прекъсване дойде при 16:15 за България. Италианците отново ни поведоха за 19:17, когато Константинов взе прекъсване и поиска повече агресия от тима ни. Това обаче не се случи и съперникът поведе с няколко точки за 24:18, а геймът приключи при 25:20 след блокаут. Италия превъзхождаше нашите най-вече заради по-доброто си посрещане, което се отрази и на атаката на съперника.
a1.jpg


ВТОРИ ГЕЙМ
Втората част започна равностойно, но италианците постепенно дръпнаха с няколко точки за 8:5 при техническото прекъсване.
Нашите загубиха един от най-добрите си играчи - Николай Пенчев, който напусна с болки в стъпалото при 13:11 в полза на съперника.Разликата се запази, а при 17:12 Пламен Константинов поиска прекъсване, но намесата му не помогна, а разликата стигна 11 точки в края на гейма за крайното 25:14. Отборът на България срещна сериозни трудности в организацията на атаката, а на моменти тимът ни показа сериозни неразбирателства на игралното поле.
a2.jpg

ТРЕТИ ГЕЙМ
И третата част започна точка за точка, но италианците поведоха с 8:6 до техническото прекъсване. Нашите излязоха напред в резултата при 10:9, а авансът стана 3 точки до второто техническо прекъсване (16:13). Нашите поддържаха разликата, а при 19:15 наставникът на италианците поиска прекъсване, за да спре устрема на българския отбор. Разликата от няколко точки се запази до края, макар при 24:23 нашите да позагубиха увереност и да се наложи Пламен Константинов да иска прекъсване. Нашите взеха гейма с 25:23 след докосване на топката от италианската блокада и излезе в аут.
a3.jpg

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ
Победата в третия гейм донесе въодушевление в нашия отбор, както и по трибуните, което намери отражение и в резултата. При 6:4 в наша полза треньорът на Италия поиска прекъсване, а техническата пауза дойде при 8:7 в наша полза. Играта се поизравни, а съперникът поведе с две точки за 14:12, когато Пламен Константинов взе прекъсване за указания към играчите.
Техническото прекъсване дойде при 16:12 за Италия, а разликата се запази до края, въпреки усилията на нашите и оживлението в играта ни. Слабите сервис и блокада на нашите и силната защита на италианците направиха обрата труднопостижим. Италия взе гейма с 25:20, с което и бронзовите медали от Европейското първенство.
aa4.jpg

Следете с БЛИЦ: Евроволей 2015