Финландските волейболисти дадоха заявка, че ще затруднят всеки отбор в група I на Европейското първенство за мъже под 18 години (10-21 юли, София и Пловдив) с мачовете си срещу Полша и Франция по-рано, но за съжаление избухнаха точно срещу България. Нашите момчета допуснаха първа загуба на шампионата след 1:3 (16-25, 25-22, 19-25, 23-25) срещу "Суоми".

Срещата, която продължи точно 100 минути, бе най-посетената до този момент на ЕвроВолей 2024 за мъже под 18 години, на което страната ни е домакин. Над 600 фенове заеха местата си на трибуните в зала "Левски София" в столицата, а преди началото на срещата те успяха да се насладят и да поздравят националките под 18 години, които само преди ден завоюваха европейската титла.

Този емоционален и радостен момент не успя да даде нужния тласък на селекцията на Десислава Величкова. След равностойни първи няколко разигравания (4:4), финландците направиха серия от 8 поредни точки и поведоха убедително. Ние не успяхме да намерим отговор в тази част и закономерно отстъпихме с 16:25. Допуснахме по-малко грешки от съперника, но финландците показаха невероятна игра в атака – 62%.

Жасмин Величков се разписа на три пъти с мощни забивки за 5:4 във втората част. Нашата увереност се завърна и успявахме да водим, а съперникът взе таймаут при 11:8. Маринов заби за 12-ата. Треньорският ни щаб получи жълт картон заради бурните си протести при закъсняла отсъдена наша точка (18:15). Съперникът стигна до равенство след аут на Узунов – 19:19. Но последва топка в аут и за Финландия, както и наша блокада за 21:19. Финландия поиска прекъсване. Стигна се до геймбол след ас на Величков. Следващото му изпълнение на начален удар отиде в аут, а треньорският ни щаб използва прекъсване. Узунов донесе точката, с която изравнихме в геймовете. Това стана и след като подобрихме значително посрещането си, както и играта на блокада. В откриващия гейм нямахме нито една точка на блок, а във втората бяха 3 т.

След като двата отбора си размениха по един гейм, резонно бе третата част да започне равностойно. Волейболистите и в двете полета показаха, че искат победата и ще се борят за нея. Играта бе точка за точка, но след 9:9 нашият тим бе в ролята на догонващ. Разликата за съперника стана дори 4 т. (11:15). Успяхме все пак да се върнем при 19:19, но не и обърнем. "Суоми" записа серия от 5 поредни точки, с която отново излязоха напред в геймовете. 

Отстъпвахме и в следващия период. В средата му нашите момчета се държаха на точка от съперника и бяха много близо да изравнят, но Финландия леко се откъсна при 15:18. Борбата не спря и стопихме до 2 т. (19:21), което накара финландският треньор Оскар Мюринен да вземе таймаут. След него Жасмин Величков записа успешен единичен блок, а след това с хубава проява се отличи Кристиян Иванов. Блокадата ни не успя да отрази последвалата атака на съперника и се стигна до мачбол при 22:24. Отразихме първият, но мощна забивка на финландски национал донесе първа загуба на България.

В четвърти пореден мач най-резултатен за българския състав е Жасмин Величков. Днес той реализира 19 точки, а Николай Николаев бе единственият друг национал с двуцифрен актив – 10 т. България направи 18 грешки на начален удар (общо 29 в мача), записа само 3 точки на сервис и 8 т. на блок.

В понеделник (15 юли) ще играем срещу Турция. Двубоят отново е в 17:30 ч. и ще бъде предаван пряко по MAX Sport 2.