ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Мъжкият национален отбор на България по волейбол допусна обрат и загуби от Хърватия с 1:3 (25:22, 16:25, 22:25, 21:25) във Варна четвъртия си двубой от група В на европейското първенство, на което страната ни е съдомакин.

Пред отново изпълнените до последното място трибуни на Двореца на спорта нашите бяха доминиращи само през първия гейм. Пламенната подкрепа не помогна да повторим резултатите от предишните два двубоя с Украйна и Финландия. Все още класирането ни на осминафинал не е напълно сигурно, а в последния двубой във вторник срещаме лидера Словения. С успеха хърватите ни изместиха от второто място във временното класиране.

Младата ни звезда Алекс Николов отбеляза първата точка в мача. И застана на началния удар. При атаката хърватите сбъркаха и поведохме с 2:0. В дългото трето разиграване Алекс Грозданов реализира третата българска точка с блокада. Препълнената зала искаше да вижда точно такава игра – убедителна и мощна. Резултатът набъбна до 5:1. Две изпълнения на Мартин Атанасов взривиха трибуните. Нашият №4 направи и ас за 8:3. Хърватите върнаха четири точки, за да заплетят ранната интрига. Николов се погрижи неприятната серия да спре и резултатът стана 9:7.

Хърватите изравниха за първи път резултата при 12:12. Цветан Соколов отново направи аванса ни по-голям – 15:13. Мачът започна да върви точка за точка, а с приближаване на края на гейма напрежението се покачваше. Трибуните правеха всичко възможно България да е на крилата на еуфорията. В тези моменти най-добрите реализатори бяха Атанасов и Соколов.А Николов ни донесе първия геймбол при 24:21. Хърватите го спасиха, но вече бяхме в още по-изгодна позиция на техен начален удар. Победата в гейма дойде след грешка на съперника от сервис – 25:22.

Втората част започна с ас на Николов. Бързо преднината ни стана 3:1, но изненадващо за публиката Хърватия не само изравни, но дръпна с 8:3. Изведнъж играта ни просто спря. Чак тогава се намеси Атанасов, за да направим четвърта точка. Отлична защита на Теодор Салпаров и атака от невъзможно положение на Соколов ни върнаха самочувствието. Само че две хърватски точки, едната от ас, възстановиха пасива ни до 5:10.

Геймът започна да се развива лошо. При 14:8 за Хърватия треньорът ни Пламен Константинов поиска първо прекъсване. За съжаление беше късно да се върнем в гейма. Резултатът стана 20:10 за Хърватия и вече мислите бяха насочени съм третата част. Логично на терена влязоха няколко резерви, за да могат титулярите да вземат глътка въздух. Хърватите изравниха с резултат 25:16.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

И третият гейм започна с българска точка, направена от Атанасов. Последва и втора след атака в аут на Хърватия. Съперникът обаче изравни – 2:2. Мощен Соколов ни даде аванс от 4:2. Началните удари на капитана бяха толкова трудни за Хърватия, че точките се заредиха – 5:2. Подобно на предишния гейм не успяхме да използваме еуфорията и резултатът бе изравнен. Хърватия поведе за първи път със 7:6.От този момент и за дълго геймът вървеше точка за точка, като равенствата се редяха. Никой не взимаше дори крехка преднина. Така беше до 19:19, когато с ас съперникът направи 21:19. Последва и успешна блокада, която изведнъж наклони гейма към Хърватия. Още един ас на съперника и резултатът стана отчайващ – 23:19. Спасихме два поредни геймбола и намалихме до 22:24. При третия обаче Хърватия успя – 25:22.

Съперникът отбеляза първата точка на четвъртата част, а Атанасов веднага изравни. Първият пробив бе за Хърватия – 4:2. Резултатът нарасна до 7:4 и после до 9:5. Пламен Константинов поиска прекъсване, за да обърне събитията на корта. Таймаутът обаче не помогна и хърватите дръпнаха с 12:6. Събитията станаха още по-притеснителни при резултат 16:9. Като истински капитан Соколов взе диригентската палка и с начален удар доведе пасива ни до 13:16. Трябваше ни още една подобна серия, за да останем в мача. Това обаче не се случваше. Хърватите отново натрупаха актив – 19:14. Публиката изригна с мощно „Българи юнаци“, когато намалихме намалихме до 19:22. Надеждата още беше жива. Единична блокада на Соколов взриви трибуните. Още бяхме в мача. И пак! И пак блокада на Соколов! Резултатът стана само 22:21 за съперника. Жалко – началният удар на Илия Петков излезе в аут. Последва още една хърватска точка, която предизвика мачбол – 24:21. Това беше и краят – Хърватия ни победи с 3:1.

Утре България почива. Мачовете в групата са Украйна – Финландия и Хърватия – Словения. Във вторник ние играем със словенците, а преди това е двубоят Испания – Украйна. С тези срещи ще бъде определено и крайното класиране.

БЪЛГАРИЯ - ХЪРВАТИЯ 1:3 (25:22, 16:25, 22:25, 21:25)

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!