Женският национален отбор по волейбол се готви в зала “Арена Армеец” преди Европейското първенство в Италия и Сърбия. Турнирът започва на 23 септември и завършва на 2 октомври. Националките заминават за Италия на 21 септември, а първата среща е срещу Русия на 23-и. Следват мачове срещу Холандия и Испания. Целта поставена пред отбора е класиране в следващата фаза на шампионата, като системата при жените е същата, както и при мъжете. От всяка група излизат по три отбора.

15 волейболистки се готвят за участие на Европейското първенство под ръководството на треньора Димо Тонев. Новият наставник, който замени уволнения Драгутин Балтич, ще избере 14 момичета, които ще заминат за Италия. По всяка вероятност в България ще остане една от трите разпределителки, които тренират с отбора - Любка Дебърлиева, Лора Китипова и Цветелина Николова. Димо Тонев призна, че ще използва правото си да вземе две състезателки на поста либеро, като това са младите Кристин Колчагова и Ива Монова.

Останалите волейболистки, които се готвят за Европейското първенство, са капитанката Страшимира Филипова, Цветелина Заркова, Елица Василева, Добряна Рабаджиева, Христина Русева, Емилия Николова, Кремена Каменова, Мария Каракашева, Таня Събкова и Габриела Коева./БЛИЦ