Тази вечер от 20,00 часа в Рим (Италия) ще се състои церемонията по тегленето на жребия за финалите на световното първенство по волейбол за мъже от 24 септември до 10 октомври 2010 година в Италия.

Общо 24 национални отбора, между които и този на България, ще бъдат разпределени в шест групи от по 4 отбора. На домакините от Италия е даден номер 1 в схемата за жребия. Следващите 11 номера са разпределени според световната ранглиста, като така във всяка група вече има по два ясни отбора.

Жребият всъщност ще определи разпределението на останалите 12. Според тази схема, България ще бъде поставена под номер 5 и съответно ще попадне в Група “E” заедно с Китай, поставен под номер 8.

Според формулата на състезанието, първите три отбора от всяка група ще се класират за следващата фаза, в която ще бъдат сфомирани нови шест групи от по три отбора. Първите два тима от всяка от тях ще играят в третата фаза, разпределени в четири групи от по 3 отбора, победителите от които ще оформят финалната четворка.

Церемонията по тегленето на жребия ще се излъчва пряко по Rai Sport +, както и в интернет на официалната страница на ФИВБ. От българска страна на церемонията ще присъстват президентът и вицепрезидентът на БФВ Данчо Лазаров и Иван Тодоров./БЛИЦ

Ето и пълният списък на 24-те финалиста:
Австралия, Аржентина, Бразилия, България, Венецуела, Германия, Египет, Иран, Испания, Италия, Камерун, Канада, Китай, Куба, Мексико, Полша, Пуерто Рико, Русия, САЩ, Сърбия, Тунис, Франция, Чехия, Япония