Мексико беше детрониран като шампион на Северна Америка и Карибския регион. В полуфинален мач на Голд Къп на КОНКАКАФ „ацтеките“ загубиха с 0:1 от Ямайка. Така „реге бойс“ взеха реванш за загубата си на финала от мексиканците (1:3) преди две години.

Единственото попадение в мача беше реализирано от Кемар Лоурънс от фаул в 88-ата минута. Това беше истински шок за 42 393 зрители на стадион „Роуз Боул“ в Пасадена, където по трибуните имаше предимно мексиканци.

Ямайка напълно заслужаваше победата, тъй като игра разумно, отбраняваше се добре и постигна целта си, а и беше без нито един от играещите си в Европа футболисти.

Мексико от своя страна слага край на участието си в един турнир, в който не успя да вкара гол срещу „реге бойс“ в продължение на 180 минути – 0:0 в групите и 0:1 на полуфинала.

Поражението постави под сериозно напрежение селекционера на „ацтеките“ Хуан Карлос Осорио, който изтърпя и петия си мач наказанието, наложено на Купата на конфедерациите. 56-годишният колумбиец може да се оправдава с по-големия процент на владеене на топката, но това едва ли може да спре критиките срещу него.

На предстоящия финал Ямайка ще се изправи срещу САЩ в спор за трофея. Мачът на 27 юли от 4:30 часа българско време ще се играе на „Ливайс Стейдиъм“ в Санта Клара, който по традиция приема домакинските двубои на тима по американски футбол Сан Франциско 49-ърс.