Считаният за най-добър хокеист на всички времена Уейн Грецки отново ще облече екипа на Сейнт Луис Блус. Това ще стане 20 години след трансфера му при „блусарите“ от Лос Анджелис Кингс на 27 февруари 1996 година.

Тогава Великия е разменен за трима играчи Патрис Тардиф, Роман Вопат и Крейг Джонсън, както и за два избора в драфта (Питър Хоган и Мат Зултек). Грецки изиграва общо 31 мача за Сейнт Луис, в които се отличава с 10 гола и 27 асистенции. В края на сезона се мести в Ню Йорк Рейнджърс.

Сега 20 години по-късно феновете в Сейнт Луис отново ще видят Грецки с екипа на отбора. Това ще стане на 31 декември, когато в мач на открито ще се срещнат ветераните на „блусарите“ и Чикаго Блекхоукс.

“Това вероятно ще бъде последният мач, в който ще играя през живота ми“, обяви Грецки, който наскоро участва в мач на ветераните на Едмънтън Ойлърс и беше учуден от изключително слабото си представяне.

Сега Уейн Грецки ще бъде заедно с тогавашния си партньор в Сейнт Луис Блус Брет Хъл. Освен това ще играе заедно с редица членове на Залата на славата – Бърни Федерко, Ал Макинис, Адам Оутс, Крис Пронгър и Петер Щастни, както и с най-успешния вратар в историята на НХЛ Мартин Бродьор.

Двубоят между ветераните на Сейнт Луис Блус и Чикаго Блекхоукс ще бъде точно два дни преди Зимната класика, която ще противопостави сегашните отбори на двата тима. Двубоят на 2 януари ще се играе на „Буш Стейдиъм“ - домашният стадион на бейзболния Сейнт Луис Кардиналс.

Двата тима вече представиха своите екипи за Зимната класика. Управата на „блусарите“ разкри, че залагат на старомодния стил. Те пресъздават автентичната екипировка, която Сейнт Луис Блус носи в първия си сезон в НХЛ – 1967/68. В Чикаго също заложиха на ретрото и обявиха, че техният екип е подобен на този, носен от тима в края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век.

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В НХЛ - ТУК