Журналисти ще станат предвестници на слаломите за Европейската купа по ски в Пампорово (12-13 февруари). 55 представители на медиите ще слаломират на писта “Стената” под родопския връх Снежанка в 49-ото национално първенство по ски за журналисти. За старта в събота (14 януари) са се записали хора от 25 медии (вестници, списания, радио- и ТВ станции, агенции, “онлайн” издания, издателства и др.). 49-ото Национално първенство по ски журналисти се организира от Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) и „Пампорово АД”.

Началото на тези чудесни празници на ските и колегиалния дух е поставено през далечната 1963 г. на малкия плац край витошката хижа „Тинтява”, където до неотдавна се „подвизаваше” архаичен портативен ски влек с откачащи се въжени тегличи с макари.

Сега, разделени в три възрастови групи – до 45 г., 45- 55 г. и над 55 г., журналистите ще трябва да намерят най-краткия път между 20-те врати в двата манша на гигантския слалом. Пресеклите най-бързо финалната линия край хижа „Студенец” ще получат медали и разнообразни награди. За пети пореден път на старта в Пампорово ще застанат и сноубордисти.

Техническата конференция и тегленето на жребия ще бъдат на 13 януари (петък) в 20.00 часа в хотел „Перелик” (Пампорово), а стартът на първия манш ще бъде даден 10.30 часа в събота. 49-ото издание на журналистическото първенство по ски е и своеобразна генерална репетиция за участието на най-добрите наши колеги и в 59-ата Годишна среща на Международния ски клуб на журналистите (СКИЖ), което е и неофициално световно журналистическо първенство по ски. Тази година то ще се състои от 25 февруари до 3 март в планинския център Паландьокен, недалеч от град Ерзурум (Турция).
БОРИСЛАВ КОСТУРКОВ