Александра Жекова завърши на трета позиция в генералното класиране за Световната купа по сноубордкрос.
 
Българката нямаше късмет в последното състезание за сезона в Ла Молина (Испания), където отпадна в битката за финала след сблъсък с французойката Натали Моен Локо, но успя да спечели малкия финал.
 
Това осигури пета позиция за Жекова в Ла Моен и 450 точки (общо 2850) за крайното класиране. Жекова успя да изпревари контузената олимпийска шампионка Ева Самкова (Чехия), която не участва в последните два старта за сезона поради контузия в глезена.
 
Плюс за класирането на Жекова бе падането на японката Юка Фуджимори, която пропусна да се класира за финал и да спечели състезанието, което пък би й осигурила третата позиция в генералното класиране.
 
Първа за Световната купа остана канадката Доминик Малте, а втора е американката Линдзи Джакобелис. През сезон 2010/11 Жекова финишира на второ място в дисциплината сноубордкрос с 4040 точки, като тогава победителка отново бе Доминик Малте, а на трето място, зад Александра остана Линдзи Джакобелис. През 2011/12 българката остана на трето място в генералното класиране с 3760 точки, пред нея финишираха Доминик Малте и Маел Рикер. През сезон 2012/13 чаровната Жекова остана едва на 6-a позиция с 2610 точки.

SANI_KLASIRANETO.jpg


0_2.jpg