България кандидатства за домакинство на стартове от Световната купа по ски за мъже и през следващата година. Това стана ясно след срещата на министъра на спорта Свилен Нейков с президента на БФСКи Цеко Минев, Гюнтер Хуяра - директор на Световната купа по ски алпийски дисциплини (мъже) към ФИС, и Ханс Пиирен - отговорник за скоростните дисциплини при мъжете за Световната купа.

Според Хуяра България има отлични шансове да организира стартове за мъже и през следващия сезон. Заради кризата в Япония в следствие на земетресението и цунамито, страната отказва състезанията от календара на 18-19 февруари от програмата на Световната купа за мъже. Сред евентуалните заместници е и България.

"Кандидатурата на България е една от най-силните. Освен това Банско е близо до Сочи, където ще бъдат стартовете предишната седмица и това най-вероятно ще наклони везните в полза на България", каза Гюнтер Хуяра.

Крайното решение ще стане ясно на 5 юни след конференцията на ФИС в Порторож (Словения). Дори и да не бъде избран Банско, все пак ще приеме старт за Световната купа, но при жените. Състезанията са насрочени за 25-26 февруари догодина.

Свилен Нейков награди с почетни плакети Гюнтер Хуяра и Ханс Пиирен за големия им принос при организацията и провеждането на първите стартове от Световната купа по ски за мъже в Банско. /БЛИЦ