Най-добрата българския сноубордистка Александра Жекова получи наградата за спортист на месец декември. Тя бе придружена от своя баща и треньор Виктор, който за пореден път заяви, че проблемите в българския спорт са прекалено много.

“Проблемите в зимните спортове са колосални. В тях ние нямаме традиции, а само добри резултати от време на време. В България няма кадри, няма условия за младите спортист. От тук идва въпроса как въобще се прави спорт в България. Изключително е трудно, когато се достигне до върха в даден спорт", коментира Жеков.

От думите му стана ясно, че Министерството отпуска за зимните спортове средства за 20 дни подготовка в чужбина и 160 дни в България. "Ние обаче трябва поне 200 дни да бъдем на сняг, а ни дават 20. Надявам се всичко това да се промени, но става бавно. Ние сме задължени да се справим с толкова средства с колкото разполагаме", добави треньорът.

Благодарение на спонсорите на федерацията по ски Сани ще има физиотерапевт и още един треньор, които са от Австрия. Този сезон тя се подготвя основно с австрийския тим.

"Много съм доволна от старта на сезона. Много лошо паднах обаче на Световното първенство в Испания. Ударих си главата. След това обаче направих добро възстановяване. За мен е чест да съм българка и да се състезавам и побеждавам състезателки от страни като САЩ. Не бих сменила националността си. Надявам се нещата да се променят", каза Жекова.