Станимир Беломъжев се представи впечатляващо на първото световно студентско първенство, което се проведе в Тула (Русия). 28-годишният спортист от Троян извоюва три златни медала в трите индивидуални дисциплини. Беломъжев говори днес в Пресклуб "България", разказвайки за успеха.

"Радостен съм, че зарадвах много хора. За първи път се проведе световно студентско първенство по ски-ориентиране, за жалост за мен е последно, защото възрастовата граница на участниците е 28 години. Спечелих титлите в конкуренцията на около 100 състезатели. Най-силните нации в нашия спорт участваха на Световното в Тула. Станах световен шампион в спринта, преследване от спринта и масов старт средна дистанция. На смесената щафета с Антоанета Дяксова завършихме пети. Смятам, че за българската делегация това е повече от успешно световно първенсто - три златни медала и петото място на щафетата. Тези световни титли ги нареждам след двата ми сребърни медала от Световното първенство миналата година", каза Беломъжев, признавайки, че няма финансова облага от големия успех - "Нищо не се получава за спечелен медал. За трите световни титли няма премия. Доволен съм, че печеля уважението на конкурентите. Хората, на които съм се възхищавал, мога да застана и да ги гледам в очите."

"Ски-ориентирането се развива с много бързи темпове, модерните технологии вече дават възможност то да бъде следено на живо от много хора, което скоро ще доведе до истинска революция в спорта. Промените със сигурност ще направят още по-интересен и популярен спорта ни и аз вярвам, че е въпрос на време той да получи повече телевизионно внимание и олимпийско признание", заяви Беломъжев.

Пред Тачо предстои най-важното изпитание за сезона - Европейското първенство - "Започва на 29 февруари в Австрия и ще продъжли до 6 март. Европейското е най-важното състезание за всички ски-ориентировачи тази година. Конкуренцията ще бъде на най-високо ниво."

Според Иван Беломъжев, който е треньор и баща на шампиона, големите успехи изискват концентрация само в един спорт и това е причината те да не разпиляват усилия в ски-бягането и биатлона, а да се съсредоточат изцяло към ски-ориентирането. "Имахме много тежко първенство в Русия. Самият факт, че зад Станимир останаха представители на Финландия, Швеция, Русия, Естония - велики школи в ски-бягането и ориентирането, само това говори много", обяви Беломъжев-старши, който е възмутен от "специалисти" от родния им Троян, които в последните дни опитват да омаловажават успехите им.

"Наслушахме се на най-различни мнения, но само ще кажа на "специалистите", че финландците бяха изцяло с основните си състезатели - тези, които участват и в Световната купа. Руският отбор също беше съставен от елитните им състезатели, но да не забравяме, че лимитът на участниците е 28-годишна възраст", обясни Иван Беломъжев, който изцяло се грижи за подготовката на сина си, дори се изявява и като вакс-майстор.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ