Управата на НХЛ обяви чрез официалния сайт на хокейната лига на САЩ и Канада, че играчите от първенството няма да участват в зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 година. Така се слага край на петте поредни участия на НХЛ на Олимпиада.

„Минаха месеци в безплодни разговори. Напоследък МОК обяви, че участието на НХЛ на олимпийските игри в Пекин през 2022 година зависи от това дали ще бъдем част от Пьончан 2018. Последната позиция на Асоциацията на играчите от НХЛ (NHLPA) е, че те нямат интерес в участието на дискусии, в които участието на олимпийски игра да се направи по-атрактивно за клубовете. В опит да създадем яснота и да избегнем спекулациите, излизаме с решението да не прекъсваме редовния сезон 2017/18 заради зимните олимпийски игри. Считаме тази материя за приключена“, обявиха от НХЛ.

Комисионерът на Лигата Гари Бетман през последните месеци наблягаше, че собствениците на клубовете са против участието на техни играчи в Пьончан 2018 по различни причини. Бяха проведени допитвания до феновете в Канада и САЩ дали да има прекъсване на шампионата през февруари заради участие на олимпийските игри. В САЩ 73% се изразиха против пауза, а в Канада тази позиция заеха 53%.

Играчите на НХЛ участваха на зимни олимпийски игри от Нагано'98. През това време МОК поемаше разходите за пътуване, застраховки и настаняване на играчите и техните гости. Сега обаче организацията отказа да плаща тези такси. Президентът на Международната федерация по хокей на лед (IIHF) Рене Фазел разкри, че централата има парите да покрие разходите. Бетман изрази съмнение, че финансирането ще дойде от фондове, които са предвидени за развитието и популяризирането на хокея на лед. Комисионерът на НХЛ допълни, че голяма част от клубовете се опасяват играчите им да не получат тежки контузии на олимпийските игри или в сгъстения цикъл мачове в шампионата след това заради евентуалното прекъсване през февруари.

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В НХЛ