Младият юношески национал Стоян Върбанов хвърли бомбата на откриването на ски сезона в Банско. Той победи не кого да е, а двукратния олимпийски и трикратен световен шампион Херман Майер. Това стана по време на състезанието "Победи шампионите" при откриването на ски сезона в курорта вчера. Освен Херминатора стартираха и петкратният носител на световната купа Марк Жирардели и родният №1 Петър Попангелов.

Над 5000 хиляди души се качиха на Бъндеришка поляна за откриването на сезона. От чужденците най-много са гърците, има и доста македонци и турци, пише "Стандарт". Кметът на града Георги Икономов обяви, че се надява въпреки липсата на световна купа в календара на Банско настоящият зимен сезон да бъде много силен. Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера "Юлен", гарантира, че до Коледа всички писти в курорта ще работят. В момента са отворени 60 процента от трасетата.

Популярният певец Графа изнесе концерт край пистата. Специално за откриването пристигнаха спортният министър Свилен Нейков и Христо Стоичков. Те дойдоха от Пампорово, където по-рано през деня също дадоха старт на новия зимен сезон.

Всички големи звезди присъстваха на откриването на статуята "Скиорката", изработена от големия български скулптор Георги Чапкънов. Събраните средства от закупените билети за кабинковия лифт, които вчера бяха с цена 20 лева, ще бъдат дарени на инициативата "Българската Коледа", съобщиха организаторите. Две кабинки от новия лифт бяха брандирани с ликовете на Марк Жирардели и Херман Майер.

Най-многобройни в Банско бяха гръцките туристи, които буквално заляха заведенията на крайната спирка на кабинковия лифт. Преобладаваха младите гости от южната ни съседка. Но и повечето от тях не се докоснаха до ските, а се отдадоха на слънчеви бани и събираха тен насред зима. Слънцето огря планината точно за старта на състезанието. Няколко групи атрактивно подкрепяха с мексиканска вълна звездите и техните съперници на писта "Алберто Томба". Но гръцката реч се чуваше най-вече от масите пред заведенията. Купуваха чай, кафе, капучино, бира и се радваха на слънчевите лъчи. По обяд напълниха масите с вкусни гозби и продължиха с пикника си в планината. Макар и по-малко на брой, македонци и сърби също последваха примера на гръцките туристи с хапването и пийването под слънчевите струи.