Големият талант на българските ски Алберт Попов спечели убедително титлата в слалома от 51-ото издание на купа "Тополино", неофициално световно първенство за деца старша възраст (до 15 г). В конкуренцията на 90 състезатели от цял свят 14-годишният български национал финишира с общо време от двата манша от 1:25,16 мин. Втори на 1,52 секунди зад Попов се нареди Матио Лорио (Франция), а трети е Лука Кръшманович (Хърватия) на 2,16 секунди от Алберт. Това е втора титла за България в тази дисциплина в историята. През 1985 година Стефан Шаламанов печели за първи път злато от "Тополино". Две години по-късно Момчил Манчев е трети в слалома за същия трофей.

“Това бе най-трудното състезание в моята кариера и се радвам, че го спечелих. Във втория манш карах последен и имаше много дупки по трасето, но успях да се справя. Всички бяха много изненадани от моята победа, но дойдоха да ме поздравят и да ми пожелаят нови успехи. Искам да благодаря много на моя треньор Ивайло Борисов и на ваксмайстора ми Георги Касабов", коментира за БТА Алберт от Фолгария, където се провежда купа "Тополино".

“Очаквано силно състезание. Разликите не са малки и изглежда привидно лесна победата, но в действително не беше така. В крайна сметка това е най-силното състезание за деца. Времето е топло и имахме притеснения за пистата, но домакините се справиха. Алберт се справи перфектно тактически и физически, и в двата манша. Въпреки аванса, който имаше от първия той не пести никакви сили във втория. Радвам се, че особено във финалното спускане кара супер зряло. В гигантския слалом утре ще рискуваме повече", коментира треньорът Ивайло Борисов./БЛИЦ