Националният отбор на България по хокей на лед за младежи до 20 години спечели с 16:0 срещу Обединените Арабски Емирства първата си среща от световното първенство, дивизия III, но тя се превърна просто в контрола, като официално бе записана служебна победа с 5:0 за нашите. Причината - точно преди старта на надпреварата в София дебютантите от Арабските емирства декларираха, че имат само 13 полеви състезатели и двама вратари, с двама полеви играчи по-малко от изискването на международната федерация.

За да започне официален мач, на леда трябва да излязат минимум 15 полеви и двама вратари. Така на младите шейхове бяха присъдени 5 служебни загуби с по 0:5.

Пътуването на ОАЕ до София все пак няма да е съвсем напразно, тъй като те ще изиграят контроли вместо официалните срещи. В първата българите можеха и да вкарат над 20 гола, но в доста ситуации пожалиха дебютантите, а и често се забавляваха на леда. Въпреки че мачът бе със статут на спаринг над 600 зрители вееха български знамена по трибуните.

Хокеист от ОАЕ получи комоцио по време на срещата и бе откаран в Пирогов, но скоро след това беше изписан.

"Показахме добра игра, но срещу слаб съперник, поради което бяхме по-отпуснати. Хубавото е, че разнородни състезатели вкараха головете, в това число и най-младите момчета от третата ни петица. Сега започва най-важното и ни трябва пълна концентрация и себераздаване в четирите мача", заяви треньорът на националите Мартин Миланов.

Днес от 20:00 часа България се изправя срещу Мексико.