България бе на крачка от престижен резултат на старта на световното първенство по хокей на лед за юноши до 18 г. в София, но се предаде в края на мача си с Нова Зеландия. Българите се държаха достойно, но в заключителните 7 минути допуснаха 3 попадения и загубиха 2:5.
 
Над 1000 зрители подкрепяха селекцията ни до 18 г. в първия двубой от шампионата на планетата в дивизия III, група "А", който се провежда в Зимния дворец в столицата. Срещата започна с атрактивно изпълнение на гостите, които изиграха Хака - традиционния танц на маорите от Нова Зеландия, върху леда.
 
През първата третина българите бяха по-добри, но пропиляха отлични възможности – две сами срещу вратаря Бигсби. 26 секунди преди края на частта Джордж Козлет вкара щастливо с далечен удар. Три минути след старта на втората третина Каху Джойс удвои за Нова Зеландия, но Николай Божанов върна един гол. През тази част момчетата на треньора Мартин Миланов нацелиха веднъж дясната и веднъж напречната греда на новозеландската врата.
 
Пет минуните след старта на последната третина България изравни 2:2 чрез Валентин Боцев. За 40 секунди между 53-ата и 54-ата мин обаче Нова Зеландия заби две шайби зад гърба на вратаря Димитър Виденов. В заключителните минути нашите заиграха ва-банк. Стражът Виденов излезе и атакувахме с 6-има полеви хокеисти. Но 14 секунди преди края Томас Ричардс вкара в празната ни врата за 2:5.
 
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН
Нова Зеландия – България 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Мексико – Белгия 2:5 (1:1, 0:0, 1:4)
ЮАР – Китайско Тайпе 0:11 (0:6, 0:2, 0:3)
 
МАЧОВЕТЕ ВЪВ ВТОРНИК (13 март): Белгия – Китайско Тайпе, Нова Зеландия – Мексико, България – ЮАР

1_6.jpg