Най-силните състезатели на България започват днес участието си на Световното първенство по биатлон в Руполдинг (Германия). Надпреварата се открива със смесена щафета. Нашият тим е с 12-и стартов номер и състав Нина Кленовска, Емилия Йорданова, Михаил Клечеров и Красимир Анев. В отбора ни са още Владимир Илиев, Мартин Богданов, Мирослав Кенанов, Иван Златев, Десислава Стоянова, Дафинка Коева и европейската шампионка и световна вицешампионка при девойките Ния Димитрова.

В щафетата участват общо 27 нации. По традиция големите отбори пренебрегват смесените щафети по време на сезона от Световната купа, но на старт днес ще застанат всички звезди на биатлона.

През сезона най-добре в каретата за жени и мъже се представяше Франция. Отборът е в състав Мари Лор Брюне, Мари Дорин Обер и братята Фуркад. По-малкият Мартен е лидер за Световната купа, а брат му Симон номер 4 в генералното класиране.

Домакинът Германия залага на Андреа Хенкел, Магдалена Нойнер, Андреас Бирнбахер и Арнд Пфайфър. Всички те имат индивидуални победи през сезона. Зрителите изкупиха билетите за състезанието, което е последно на родна земя за голямата звезда Нойнер. 25-годишната състезателка слага край на кариерата си след края на сезона.

Норвегия се представяше слабо в щафетите през сезона, но днес на старт ще застанат Тора Бергер, Сюноев Солемдал, Оле Ейнар Бьорндален и Емил Хегле Свендсен. За първи път Краля на биатлона няма да бъде последен пост. По негово предложение Свендсен ще трябва да се бори на финала, защото се намира в по-добра форма.

За медали ще се борят още Швеция, Словения, Беларус, Русия, Украйна и Италия. Състезанието започва в 16,30 часа.