Мъжката щафета на България записа рекордно класиране на Световно първенство в старта на 4 по 7,5 километра в чешкия курорт Нове Место. Нашите в състав Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов, Владимир Илиев и Красимир Анев дадоха 9-о време. Българите използваха пет допълнителни патрона и без наказателна обиколка финишираха на 3:11.6 минути зад победителя Норвегия.

Иначе скандинавците, които са и олимпийски шампиони, грабнаха златото за четвърти пореден път. Оле Ейнар Бьорндален, Хенрик Л'Абе-Лунд, Тарей Бьо и Емил Хегле Свендсен използваха пет допълнителни патрона и без наказателна обиколка триумфираха с време от 1:15:39.0 час.

За Свендсен това беше четвърто златно отличие от шампионата след триумфите смесената щафета, в спринта и в преследването. 39-годишният Бьорндален пък взе 19-о злато от световно първенство в кариерата си.

Норвегия вече спечели седем титли в Нове место, което е рекорд за състезатели от една държава на един шампионат. На второ място с изоставане от 1:12.8 минута завърши квартетът на Франция с Мартен Фуркад на последния четвърти пост. Така Фуркад спечели медали от всичките пет дисциплини от надпреварата досега. Той спечели индивидуалното състезание на 20 километра, а в останалите четири старта взе сребро.

На трето място на 1:18.5 минута остана щафетата на Германия. Бундестимът имаше комфортен аванс от над минута пред Франция, след като в първите си девет стрелби не допусна нито една грешка. На последната стрелба обаче Ерик Лесер се поддаде на напрежението, направи две наказателни обиколки и в последствие беше задминат от Фуркад в края.