Българската федерация по фигурно пързаляне прави опит да изпрати пълен отбор на Европейското първенство, което ще се проведе в Загреб (Хърватия) от 21 до 27 януари. Сигурно е участието на родни представители в три от категориите.

При мъжете ще стартира Манол Атанасов, който при дебюта си миналата година се нареди 15-и в предварителния кръг и отпадна от надпреварата. Роденият на 27 септември 1991 година пловдивчанин живее и тренира в Илинойс (САЩ), а и у нас се пързаля за Клуб Денкова-Стависки.

Анна Афонкина ще дебютира при дамите. 16-годишната състезателка е родена в Москва и работи със сестрата на Албена Денкова Ирина и съпруга й Андрей Лутай. Резерви са Ясен Петков и Даниела Стоева, които обаче към момента нямат необходимия брой точки за класиране.

Новосформираната танцова двойка Сара Коуърд и Георги Кенчаде събра необходимия брой точки за участие. 26-годишният Кенчадзе е двукратен шампион на страната ни индивидуално, но от миналия сезон се насочи към двойките. Сара е на 19 години и има участия на първенства за младежи и двойки с брат си Майкъл за родината им Великобритания.

Засега не е ясно дали ще имаме представители при спортните двойки. Заявени са Елисавета Макарова и Лери Кенчадзе, както и Анджелика Илиева и Павел Савинов. И двете двойки обаче все още нямат необходимия брой точки за участие. Лери е близнак на Георги Кенчадзе и през миналите сезони се пързаляше с Александра Гончарук, Александра Малакхова и Нина Иванова./БЛИЦ