Българска спортна двойка Александра Малахова и Лери Кенчадзе зае последното, 22-о място в кратката програма на Световното първенство по фигурно пързаляне в руската столица Москва. За Малахова и Кенчадзе това бе дебют на голямо първенство и очаквано те не успяха да се класират за волната програма.

Българският дует получи оценка 30.10 точки (16.77 точки за технически елементи, 14.33 точки за компоненти на програмата и 1.00 точка наказание). Според регламента първите 16 двойки се класират за волната програма, която е днес от 17.00 часа.

Защитаващите титлата си китайци Цин Пан и Цзюян Тун поведоха след кратката програма, след като получиха за своето изпълнение оценка от 74.00 точки. На второ място засега са европейските шампиони и световни вицешампиони Альона Савченко и Робин Шолкови от Германия със 72.98 точки. Третото място заемат представителите на домакините Татяна Волосожар и Максим Транков със 70.35 точки.

Световното първенство трябваше да се проведе в Япония в края на март, но бе преместено в Русия заради земетресението и цунамито в страната на Изгряващото слънце.

Днес световното първенство продължава без българско участие с волната програма при мъжете от 12.00 часа и с волната програма при спортните двойки от 17.00 часа./БЛИЦ