България ще опита да спечели квота на двойка и четворка бобслей за предстоящите зимни олимпийски игри. Бившият председател на федерацията Стефан Василев обеща бобслеят да бъде вторият най-добър български спорт в Сочи.
 
"Ще бъдем втори като резултат сред българските участници в Сочи. Това в най-лошия случай. Най-отговорно ви го казвам", заяви 45-годишният Стефан Василев, който е пилот на отбора.
 
Вариантите за получаване квота са два - или тя да бъде дадена директно от международната федерация, или да бъде спечелена по време на квалификационния цикъл от 4 ноември до 19 януари.
 
Група от шестима спортисти вече води усилена подготовка в НСА под ръководството на треньора Милен Цветанов. Съставът е изграден почти изцяло от бивши лекоатлети. Целта е да се използват техните качества при забутването на шейната. От два месеца в отбора са европейският шампион в скока на дължина в зала Петър Дачев и бившият спринтьор Десислав Гунев. Част от тима е и синът на Стефан Василев – Ивайло.
 
"Ние сме сред най-добрите в частта, която зависи от човешкия фактор - в забутването. Другото вече не зависи толкова от нас. Винаги използваме най-евтината шейна, която струва около 35-40 хиляди евро. Познат е случай, в който един от амбициозните отбори имаше шейна за 1 млн. евро. Навсякъде в Европа ни се възхищават за това, което правим", разкри пилотът.
 
Тренировките протичат с физически упражнения на писта в НСА. Отделно има подготовка със симулатор. "Сядаме срещу един голям екран и управляваме шейната. Само че я няма центробежната сила", допълни Василев.
 
Ако националният ни отбор се представи добре във всичките 12 старта от серията квалификационни състезания, със сигурност ще спечели олимпийски квоти. По преценка на треньора Цветанов по-голям шанс отборът има да се класира на четворка, а не на двойка.