България може да разчита на пълната подкрепа на Международната федерация по ски (ФИС) при подготовката си за младежка зимна олимпиада през 2024 г. Това обяви пред българските медии в Зьолден лично първия човек във ФИС и почетен член на МОК Джан Франко Каспер, който откри Форум Алпина, който предшества старта на сезона и събира елита в ските и журналистите отразяващи ги от цял свят.

ФИС е спортната организация, която е водеща при провеждането на зимни олимпийски игри. "В лицето на Българската федерация по ски имаме един перфектен организатор, който се е доказал през последните 10 години, че може да организира състезания от най-висок ранг, заяви Каспер пред българските медии в Зьолден.

Според него едно домакинство на зимни младежки олимпийски игри ще е изключително голям шанс за реклама на България по целия свят.

"Запознат съм със София и какво може да предложи Витоша. Такова уникално съчетание между столица и планина до нея е голяма рядкост. Заедно с МОК правим възможното за младежките олимпийски игри да направим така, че програмата да позволи да участват всички най-добри млади таланти", каза президентът на ФИС.

Според Каспер бъдещето на ските е в градските състезания, а влизането на алпийските дисциплини в зала би означавало край за този спорт. Домакинът на следващата младежка зимна олимпиада трябва да бъде определен след година от изпълкома на МОК. Лозана ще приеме игрите при младежите през 2020 г.