Бюджетът за Олимпиадата в Сочи е надхвърлен с близо 40 милиарда долара, твърдят руски издания. Първоначално бюджетът на големия спортен форум беше между 10-15 милиарда долара. Оказа се, че сумата е абсурдна и са нужни поне 50 милиарда, за да се осъществят плановете на Путин. Защото президент и правителство решиха да вдигнат четири първокласни ски зони от нищото. И всичко това се случва при огромна корупция и непрозрачно финансиране. Според руската опозиция в небитието са потънали около 30 милиарда долара. Тя твърди, че по-голямата част от сумата е отишла при най-близките приятели на Владимир Путин.

„Липсата на реална конкуренция, политическите кланове и суровата цензура върху всичко, свързано с олимпийските игри, доведоха до рязък скок на цените и ниско качество на работата", твърди доклад на опозицията, публикуван през тази година.

Русия реши да започне изграждането на четири курорта в регион „Красная поляна". Между Сочи и пистите беше проправен 29-километров път, който по първоначални планове трябваше да струва 4,9 млрд. долара, но цената му стигна 9 милиарда. Журналистите изчислиха, че за тези пари настилката можеше да е от плътен слой трюфели.