Японската доминация в мъжкото фигурно пързаляне продължава. Четвърти представител на азиатската страна спечели състезание от Гран при сериите. Юзуру Ханиу триумфира на родна земя с 261.03 точки. 17-годишният възпитаник на канадската легенда Брайън Орсър направи световен рекорд на кратката си програма (95.32 точки), който до голяма степен предреши изхода от борбата за златото. На волната той беше доста нервен, направи грешки, които му костваха 2 точки наказание, но в крайна сметка отново получи най-високата оценка – 165.71.

Втори остана друг представител на домакините - Дайсуке Такахаши. Бившият световен шампион събра 251.51 точки. За бронза се пребори американецът Рос Майнър, който впечатли с волна програма и събра 235.37 точки.

Голямото разочарование беше за третия от първия ден – Хавиер Фернандес. Победителят от “Скейт Канада” започна с лошо приземен скок, пропусна елемент и дори падна по време на стъпки. Така той не успя да спечели медал и се нареди четвърти.
След състезанието станаха ясни участниците при мъжете за финалите на сериите, с които ще бъде открита пързалката за Олимпиадата в Сочи на 6 декември. Това са победителят от последните две години Патрик Чан (Канада), Фернандес и четирима японци – Ханиу, Такахаши, Такахико Козука и Тайсуки Мачида. В случай, че някой от тях се оттегли резерви са: Флоран Амодио (Франция) и американците Джереми Абът и Рос Майнър./БЛИЦ