Развитието в Група “D” на световното първенство по хокей на лед продължава да бъде доста интересно. След като в първия ден на турнира Германия изненадващо победи САЩ с 2:1 с внезапна смърт, Дания записа шокиращ успех с 4:1 над Финландия. С два гола за успеха се отчете Франс Нилсен.

Нападателят на Ню Йорк Айлъндърс от НХЛ и Петер Регин от Отава Сенатърс се разписаха още в първите пет минути на мача, за да дадат на датчаните аванс от 2:0. Пиетри Контиола намали за Финландия минути по-късно, но Юлиян Якобсен направи 3:1 в началото на втория перид.

Попадението на Нилсен 47 секунди преди края на празна врата окончателно довърши финландците. 37-годишният защитник на Флорида Пантърс Петери Нумелин влезе в историята на хокея на лед, след като стана първият състезател, играл на 15 световни първенства в топ дивизията.

В мач от Група “В” Швейцария победи Латвия с 3:1 след две асистенции на Дамиен Брунер. Андреас Амбул даде аванс на швейцарците още преди да са изминали три минути от началото на мача. Роман Йоси удвои в началото на втората част, а Гинтс Мейя намали в началото на третия период. Две секунди преди края Мартин Плус оформи крайния резултат с гол на празна врата./БЛИЦ