Мерил Дейвис и Чарли Уайт записаха деветата си победа в Гран при сериите по фигурно пързаляне. Американското дуо спечели Купата на Япония. Това е втората им победа за сезона след триумфа на родна земя на “Скейт Америка”.

Състезателите на Марина Зуева събраха 178.48 точки, като получиха 108.62 за волния си танц от мюзикъла “Нотр Дам де Пари”. За сребърния медал се пребориха Елена Илиник и Никита Катсалапов със 156.62 точки. Руският дует беше трети след задължителния танц – полка и валс, но със силно изпълнение във втория ден се изкачи с една позиция нагоре. Бронзът остана за победителите от миналата година Мая и Алекс Шибутани (САЩ) със 154.56 точки.

Това беше последното състезание от сериите за танцовите двойки. Финалите на Гран при ще се проведат от 6 до 9 декември в Сочи (Русия) и с тях ще бъде открита ледената пързалка за Олимпиадата.

Ясни са всички участници в тях. Дейвис и Уайт ще защитават титлата си от миналата година срещу основните си конкуренти – олимпийските и двукратни световни шампиони Теса Въртю и Скот Моър. Най-силните двойки в последните 3 сезона имат по два успеха в сериите, както и Натали Пешала и Фабиан Бурза (Франция). С по две втори места в Сочи ще се пързалят представителите на домакините Екатерина Боброва/Дмитрий Соловиев и Елена Илиник/Никита Катсалапов, както и италианците Анна Капелини и Лука Ланоте.

В случай, че някоя двойка се откаже, резерви са: Катлийн Уийвър/Андрю Поже (Канада), Екатерина Рязанова/Иля Ткаченко (Русия) и брат и сестра Шибутани./БЛИЦ