Домакинът на Световното първенство по хокей на лед Словакия се прости с надеждите за златен медал след като претърпяха поражение от Финландия с 1:2 в среща от група „Е” на Световното първенство по хокей.

Словаците поведоха чрез нападателя на Ню Йорк Рейнджърс Мариан Габорик в 17-та минута, но финландците обърнаха резултата в своя полза през третия период. Туомо Рууту вкара два и разби надеждите на домакините за втора световна титла след 2002 г.

С отпадането на събралия на практика всичките си звезди състав на Словакия продължава 25-годишното „домакинско проклятие”, в което страната приемаща първенството не може да вземе титлата.

За последно домакинът взе златото през 1986 г., когато СССР спечели шампионата в столицата Москва.

Германия загуби в същата група с 3:4 от Дания след изпълнението на наказателни удари. Това е второ поредно поражение след наказателни удари за момчетата на Уве Круп. Въпреки неуспеха германците се класираха на ¼-финалите, имайки осем точки в актива си.

САЩ победиха Франция с 3:2 и си осигуриха място в следващата фаза, а „петлите” загубиха шанс за продължаване напред и ще заемат място между пето и осмо в крайното подреждане.

Изиграха се и два мача в утешителната група „G”, където и четирите борещи се за оставане тима имат по три точки преди изиграването на последните двубои. Беларус падна от Латвия с 3:6, а Австрия спечели първи мач на Мондиала побеждавайки Словения с 3:2.