Двама български биатлонисти ще стартират в първото за сезона преследване за Световната купа днес в шведския зимен център Йостерсунд. Красимир Анев и Владимир Илиев намериха място сред първите 60 във вчерашния спринт на 10 км и си осигуриха участие и на 12,5 км.

Анев отново записа най-предното класиране за България, като завърши 38-и в спринта. Той направи грешка при първата си стрелба и финишира 38-и с изоставане от 1:59,8 мин. от победителя Мартен Фуркад (Фр). Илиев се нареди 57-и след три грешки при второто си влизане на рубежа, а Иван Златев не успя да затвори по 2 мишени и двата пъти и остана едва 98-и от 100 състезатели с четири пропуска.

Носителят на Световната купа и двукратен олимпийски шампион Мартен Фуркад беше безгрешен в двете стрелби и измина 10-те км за 24:46,6 мин. Така той записа 32-а победа в кариерата си.

Втори на 28,3 сек. след него финишира Ондрей Моравец (Чех), който също повали всичките 10 мишени. Яков Фак (Слвн) е трети, на 28,7 сек. и също без пропуск на огневия рубеж.

На 20 км Фуркад направи цели 6 грешки и се нареди едва 81-ви. “Подобрих класирането си с 80 места. Исках да спечеля този старт след тежката подготовка за сезона. Бях много разочарован от представянето си на 20 км. Реших да спестя енергия за спринта и успях. Много съм щастлив!”, коментира французинът.