България ще бъде без двама от основните си състезатели в националния отбор по шорттрек за олимпийските квалификации в Италия и Русия през ноември. Марина Георгиева и Цветан Цанков са с контузии и пропускат двете Световни купи.

Георгиева е с мускулна травма на бедрото на левия крак, а освен това е била болна от грип и е пропуснала контролните състезания на националния отбор. Цанков пък е със скъсани връзки на коляното и ще бъде извън леда вероятно до края на сезона, пише БТА.

С травмите на двамата състезатели шансовете на България за спечелване на повече олимпийски квоти са по-малки. Надпреварата в Торино (Италия) е от 8 до 10 ноември, трети кръг от Световната купа, а от 15-и до 17-и е тази в Коломна (Русия). И двете състезания са олимпийска квалификация за Сочи 2014.

Съставът на България е: Кирил Пандов, Даниел Застругов, Клаудио Насри и Димитър Георгиев при мъжете, а при жените - Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Рая Захариева и Нели Цанкова.

Застругов и Насри са юноши и ще дебютиран на подобно състезание, както и Катрин Маноилова, която за първа година играе при жените.

Георгиев и Цанкова ще участват в щафетите на България, а останалите по трима състезатели - в индивидуалните дисциплини 500, 1000 и 1500 метра.

Според регламента всяка страна има право да участва с по трима състезатели в индивидуалните дисциплини.