Двукратната световна шампионка Мао Асада поведе след кратката програма при дамите на Гран при финалите по фигурно пързаляне. Състезанието на най-добрите в сериите се провежда в Сочи и с него се открива и тества ледената пързалка за Олимпиадата в руския град през 2014 година.

22-годишната Асада има малка преднина пред конкурентките си. Единствената активна състезателка, изпълняваща троен аксел, не заложи на трудния скок. Японката откри изпълнението си на “Имам ритъм” от Джордж Гершиун с двоен аксел, който беше последван от бърза комбинация – троен флип и двоен тулуп. За представянето си Мао получи 66.96 точки, които я доближиха до трети успех във финалите, които спечели през сезони 2005/06 и 2008/09.

Считаната за фаворитка Ашли Уагнер остана втора с 66.44 точки. Американката изпълни чисто програма си по музика от филма “Червената цигулка” и впечатли с втората си спирала.

Единствено ветеранката Акико Сузука заложи на комбинация от два тройни скока. Въпреки това японката зае само третото място. Четвърта временно е финландката Кийра Корпи, която до последно беше под въпрос за състезанието заради настинка.

Пета се нареди Елизавета Туктамишева. Младата рускиня в момента се бори с промените наложени от растежа й и не успя да завърши комбинацията от два тройни скока, които изпълняваше с лекота миналата година. Последна временно е американката Кристина Гао, която падна при първия си скок. Гао е резерва в състезанието и участва на мястото на получилата контузия рускиня Юлия Липнитская.

По-късно днес са първите изпълнения на танцовите двойки, мъжете и спортните двойки. Едновременно с надпреварата при мъжете и жените тече и тази за юноши и двойки. Вече са ясни и част от победителите, като домакинът Русия стартира с две титли. При мъжете номер 1 е Максим Ковтун, който събра 222.31 точки. Александра Степанова и Иван Букин триумфираха при танцовите двойки със 149.57 точки.