Мегън Дюамел и Ерик Радфорд от Канада са лидери при спортните двойки след кратките програми на Гран при финала в Барселона, съобщава Красивата страна на спорта. Големите фаворити Ксения Столбова и Фьодор Климов (Русия) са втори, докато сънародниците им Юко Кавагути и Александър Смирнов са едва шесто.

В много емоционална седмица, в която Радфорд излезе с официално съобщение, че е гей, двойката беше блестяща в кратката си програма по музика на канадската композиторка Жинет Рино. За трети път в сериите видяхме перфектни паралелен троен луц и троен луц от изхвърляне. 30-годишните състезатели получиха максимално ниво за трудност 4 за елементите в програмата си, като само туистът остана с трето ниво. Оценката от 74.50 е рекорд за тях този сезон.

Надъханите за победата Столбова и Климов останаха втори заради по-слабия технически резултат. Руската двойка също беше перфектна, но само разликата между троен тулуп и троен луц е 2 точки. Дори компонентите за техния “Тигър и дракон” останаха по-ниско оценени от тези на канадците.

И докато битката за златото ще бъде между тези два отбора, бронзът изглежда ще бъде спечелен от китайски отбор.

Временно трети са Вейджин Сю и Конг Хан с 66.66 точки, като те имат силно оръжие във волната си програма – четворен туист. След тях са световните шампиони за юноши от София Ю Шаую и Джин Ян – 62.71 точки. Опитният Хао Занг и младата Ченг Пенг са пети с 62.46 точки.

За шок на феновете на красивия спорт едва шести са Юко Кавагути и Алекснадър Смирнов. Опитните руски състезатели, които се заъврнаха след тежка контузия на партньора със страхотна форма, имаха много проблеми днес. Юко падна при паралелния скок и изхвърлянето и с едва 55.97 точки заемат последната позиция.