Една от най-красивите състезателки по фигурно пързаляне Кийра Корпи няма да участва на Европейското първенство, което ще се проведе в Загреб от 21 до 27 януари. Финландката, която беше една от фаворитките за титлата, страда от възпаление на Ахилесовото сухожилие. “Възстановяването ми върви добре, но в момента не съм готова да се пързалям”, обяви Корпи чрез федерацията по кънки на страната си.

Родената на 26 септември 1988 година състезателка има три медала от Европейски първенства – бронз през 2007 и 2011 и сребро от шампионата миналата година. Кийра пропуска второ голямо състезание, след като травма я извади от участие на Световното миналия март.

Този сезон финландката записа първа Гран при победа в Купата на Русия и завърши трета в Купата на Китай. Силните резултати я класираха на първи път на финалното Гран при, където остана четвърта.

Единствената европейска шампионка от Финландия е Лаура Леписто, която взе титлата през 2009 година. Сега за трофея ще се борят миналогодишната победителка Каролина Костнер от Италия, която пропусна първата част от сезона заради контузия, и рускините Аделина Сотникова и Елизавета Туктамишева. За Финландия ще участват Алиса Миконсаари и Юлия Туркила./БЛИЦ