Федерациите по ски и по биатлон ще получат предсрочно част от финансирането си от държавата за 2014 година с оглед подготовката на националните ни отбори за предстоящите зимни олимпийски игри в Сочи. За това са се договорили шефовете на двете централи със спортния министър проф. Мариана Георгиева.

Досега практиката бе зимните спортове да разполагат с държавната финансова подкрепа редом с останалите спортни централи, което понякога ги поставяше в тежко положение, защото основният им състезателен календар е януари и февруари. А често се случваше договорите за финансиране федерациите да подпишат чак през април...

“Сроковете, в които работихме с екипа на министерството, бяха кратки, но резултатите са повече от добри за нашата федерации. Вече имаме двуетапно финансиране, срещнахме разбиране от министър Георгиева и сме спокойни. Нашите състезатели са обезпечени за участието им в Сочи. Остава ни да чакаме техните добри постижения”, каза Георги Бобев, вицепрезидент на БФ ски, цитиран от „Труд”.

“Получихме този месец необходимото финансиране, което отпреди година бе заложено чак за януари 2014 година. След като този парадокс отпадна, спазваме точно предолимпийската ни програма и ще се съсредоточим върху спортната подготовка на нашите състезатели”, заяви Екатерина Дафовска, председател на федерацията по биатлон.

Задоволство след разговорите си по финансирането с министър Георгиева изразиха вчера също така шефовете на конния спорт и художествената гимнастика.